
28-04-2015
GELİŞİM KÜLTÜRÜ İÇİN ÖZ-DEĞENLENDİRME KONFERANSI ECNAIS
28-04-2015
GELİŞİM KÜLTÜRÜ İÇİN ÖZ-DEĞENLENDİRME KONFERANSI
ECNAIS
Üyesi olduğumuz Avrupa Birliği Ulusal Özel Okullar Birlikleri Derneği (ECNAIS) tarafından 16-18 Nisan 2015 tarihlerinde “Gelişim Kültürü için Öz-değerlendirme” temalı konferans, Derneğimiz işbirliği ile Suadiye Otel’de gerçekleştirildi.
Hollanda, Ukrayna, Macaristan, İzlanda, Polonya, Danimarka, Litvanya, Portekiz, İspanya, İngiltere, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Avusturya, Bulgaristan ve Türkiye olmak üzere 16 AB üyesi ülkenin özel okul birlikleri derneklerinden yaklaşık 100 eğitimcinin katıldığı konferansın açılış konuşmaları;
• Türkiye Özel Okullar Birliği Eş Başkanı Cem GÜLAN
• ECNAIS Başkanı Simon STEEN
• İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer YILDIZ
tarafından yapıldı.
Açılış konuşmalarında Cem Gülan; Ülkemizde merkezi bir sistemle yönetilen ve denetlenen okul programına ek olarak merkezi sınav sistemlerinin de etkisiyle eğitim sisteminde giderek artan bir aynılaşma yaşanıyor. Konumuz olarak öz değerlendirme açısından baktığımızda bu tek tipleşme özel okullar sektörünü mutsuz ediyor. Çünkü hem öğretmenlerimizin hem de öğrencilerimizin yaratıcılığı, inovasyon ve fırsat eğitimi olanakları, ayırt edici olabilecek birçok uygulama ve özelliğimiz bu genel değerlendirme sistemleriyle sınırlanıyor. Üye okullarımızın bir kısmı kendi gelişimlerine sahip çıkmak amacıyla öz değerlendirme yapmada kendilerine yol gösterici olacağına inandıkları akreditasyon kurumlarına ilgi gösteriyor. Ocak ayında Dernek merkezimizde yapılan Akreditasyon Okullar Birliği (CIS) çalıştayına ve bu yıl Mart ayında gerçekleştirilen Uluslararası Bakalorya olan IB akreditasyon çalıştayına gösterilen ilgi bu gerçeği ortaya koyuyor. Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen delegelerin konferansın temasıyla ilgili ufuk açıcı konuşmaları, yaratıcı fikirler için son derece önemli. Farklı sistemlerden gelen delegelerin deneyim ve bilgilerinin paylaşılmasıyla bilgi birikimimizi zenginleştirebilme olanağı elde edeceğiz. Bu programlar katılımcılara başka özel okulları ziyaret etme ve doğrudan gözlem yapma imkanı da sunuyor.” diye belirtti.
Avrupa Birliği Ulusal Özel Okullar Birlikleri Derneği (ECNAIS) Başkanı Simon Steen de okulların gelişiminin önemine değinerek şöyle konuştu: “Okulların gelişimi için devamlı olarak, ‘Nereye gidiyoruz? Nasıl gidiyoruz? Bundan sonra ne yapmalıyız?’ sorularının yanıtlarını sorgulamak gerekiyor. Eğitim kurumlarının kendilerini bunlara göre değerlendirmesi önemli. Dünyada teftiş uygulamaları giderek artıyor. Okullar da daha çok velilere, topluma karşı hesap vermek zorunda kalıyor. Bu şeffaflığın daha da artması için kurumlar kendi içlerinde değerlendirme yapmaya yöneliyor. Okulların kendi hedeflerine ulaşmaları, vizyonlarını geliştirmeleri için kendi standartlarını oluşturmaları gerekiyor. Her kurum kendi öz denetimi için araştırmalar yapmalı, okuldaki paydaşları işin içine katmalı. Yani öğretmen, öğrenci, veli de bu sürecin içinde olmalı. Geri bildirimler önemsenmeli.”
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Dr. Muammer Yıldız; Türkiye’deki okullar arasında büyük kalite farkı olduğunu, eşitliğe dayalı, her öğrencinin aynı seviyede eğitim aldığı bir modeli yaratmak için çok çaba harcadıklarını, uluslararası eğitim raporlarını da önemsediklerini dile getirdi. Sayın Muammer Yıldız konuşmasının devamında; “ Eğitimi ve onun sorunlarını, ülkelerin birikimlerini konuşmak oldukça önemli. Bu tür organizasyonların Türkiye’de olması çok değerli. İstanbul’a ilişkin bazı veriler paylaşmak istiyorum. İstanbul’da anasınıfı zorunlu değil ama anasınıfından lise son sınıfa kadar 2 milyon 800 bin öğrenci eğitim alıyor. 6 bin okulda eğitim veriliyor. Bu işin kahramanı, vicdanı olan öğretmenlerin sayısı 128 bin. Bu rakamları duyduktan sonra bana acımaya başladığınızı düşünüyorum. İyi ki sizler varsınız. Bu kadar zor işi yapmak gerçekten zor ama özel ve devlet okullarında uygulanan uluslararası programlar işimizi kolaylaştırıyor. Türkiye’de uluslararası programlar çeşitli seviyelerde uygulanıyor. Türkiye’de ve özelde İstanbul’da okullar arasındaki kalite farkının temel bir problem olduğunu ve iyi okulla, iyi olmayan okul arasındaki farkın uçurum denecek kadar büyük olduğunu biliyoruz. Devlet olarak görevimizin bütün çocuklarımızın aynı seviyede eğitim almaları için fırsat eşitliği yaratmak olduğunu da biliyoruz. Bir taraftan bütün gücümüzle kamu, özel ve sivil toplum olarak ayırt etmeden eğitimin bu temel sorunuyla boğuşurken, iyi öğrencilerin seçilerek alındığı özellikle A seviye okullar sayesinde, iyi öğrenci çıktısı ortaya koymak için üst düzeyde mücadelemiz var. Uluslararası içerikli programlar da bunu destekliyor. Okullarımızın iç değerlendirmeleri, ölçümleri eğitimin çıktısı için çok önemli. Bunun kadar dış değerlendirme yani PİSA, TIMSS gibi uluslararası değerlendirme çalışmaları da bizim eğitimimize yönelik çıktılara ilişkin geri bildirim veriyor. Bu açıdan aşağı yukarı durumumuzu biliyorum, daha iyisi için de mücadele ediyoruz.
Uluslararası değerlendirmeler bir yandan evrensel çıktıları ortaya koyarken diğer yandan “Tek tip bir sonuç ortaya çıkarır mı?” gibi bir endişe de var. Bunun için sizin gibi kurumların ve eğitimcilerin yeni uygulamaları cesaretle denemesi ve önümüze koyması gerekiyor. Bu toplantı buna imkan verecektir. İstanbul’daki okulları gezdiğiniz zaman umuyorum “Bu da iyi” diyeceksiniz. Mutlaka olumsuzlukları da göreceksiniz. Olumsuzlukları görmeniz bizim için değerli ama bunların bizim tarafımızdan da bilinmesi gerekiyor. Notlarınızı, tutanakların sonuçlarını bekliyor olacağım” dedi.
Ülkemiz adına konuşmacı olan Prof. Dr. Üstün ERGÜDER “Okullarda Otonominin Önemi” konulu sunumunda Türkiye’de ve dünyadan eğitim alanında yapılmış istatistiki araştırma verilerine dikkatimizi çekerek, durumumuzu karşılaştırmalı olarak mercek altına aldı. Aşırı merkezileşme ve dengesiz, tek taraflı uygulamalara karşı uyardı. Buna örnek olarak giderek yaygınlaşan FETEM (STEM), Fen, Teknoloji, Matematik ağırlıklı uygulamaları gösterdi. Sosyal Bilimler, Dil ve edebiyat içeriğinin programlarda ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Okulların öz değerlendirmesinin önemini ve okul kültürüne etkisini de kendi rektörlüğü esnasında Boğaziçi Üniversitesindeki uygulamalardan örneklerle anlattı.
İçeriği ECNAIS tarafından hazırlanan konferans programı kapsamında aşağıdaki özel okullarımız, 16 AB üyesi ülkenin özel okul dernekleri temsilcileri tarafından ziyaret edilmiş ve kendilerine Türkiye’deki eğitim sistemi hakkında bilgiler verilmiştir.
Sayın Prof. Dr. Üstün Ergüder’e ve üye okullarımıza, konferansa verdikleri destek ve katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz.
ECNAIS tarafından ziyaret edilen özel okullarımız
Atacan Koleji
Doğan Koleji
Eyüboğlu Koleji
FMV Özel Erenköy Işık Okulları
Irmak Okulları
İELEV Özel 125.Yıl İlkokulu ve Ortaokulu
İSTEK Semiha Şakir Lisesi
St. Joseph Fransız Lisesi
Surp Haç Ermeni Lisesi
Konferansın son gününde gerçekleştirilen Genel Kurula Derneğimizi temsilen Yönetim Kurulu Eş Başkanımız Yusuf TAVUKÇUOĞLU ve akademik danışmanımız Dr. Jale Onur katıldı. Sn. Tavukçuoğlu konuşmasında; “16 ülkeden gelen siz değerli dostlarımızı ülkemizde memnun edebilmek için üç gün boyunca Türkiye Özel Okullar Birliği olarak tüm birimlerimizle bir takım ruhu içerisinde çalıştık. Bu çalışmamızın sonunda inşallah sizleri memnun edebilmişizdir. Tabiî ki elimizde olmayan nedenlerden dolayı bazı eksiklerimiz de olmuştur. Bundan dolayı tüm arkadaşlarım adına üzüntülerimizi bildirmek isterim. Bizler sevginin, saygının, hoşgörünün hâkim olduğu ve daha çok paylaşımın yapılabildiği hümanist bir dünya istiyoruz. Bunun temelinde ise, öncelikle herkesin kendi öz eleştirisini yapması yatmaktadır. Siz değerli dostlarımıza 16 Nisan ‘da “Hoş geldiniz” demiştik, şimdi ise “Güle güle gidin, tüm güzellikler sizlerle olsun” diyoruz. Bir sonraki etkinlikte bir başka ülkede aynı duygu ve düşüncelerle bir arada olmak üzere sizlere tüm arkadaşlarım adına sağlık- huzur- mutluluklar diliyorum. Son olarak da ECNAIS üyelerine bu üç gün içinde ev sahipliği yapan Akademik danışmanımız Dr. Jale Onur’a teşekkürlerimi sunuyorum,” dedi.
Konferansı ikinci günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde de düzenlenen etkinliğe de katılan ECNAIS üyesi ülkeleri Caddebostan Kültür Merkezi’nde ağırlayan Kadıköy Belediye Başkanlığı adına Genel Müdür Bülent TURAN’a ve Kadıköy belediyesi Çocuk Sanat Merkezi’nden 150 öğrencisiyle bize müzik ve dans gösterisi hazırlayan Sn. Yeşim ALTINAY’a düzenledikleri etkinlik için teşekkür ediyoruz.
ECNAIS’ın her yıl bir ülkenin ev sahipliğinde gerçekleştirdiği bu etkinlikte gelenek haline getirdiği ve ülkelerin kendi şarkılarının söylendiği gala gecesi ise, İstanbul’un eşsiz boğaz güzelliğini göstermek amacıyla Derneğimiz tarafından tekne turu organizasyonu ile gerçekleştirildi. Gala gecesine eşlik eden sanatçımız Edwars Aris’e akordeon performansı için de ayrıca teşekkür ediyoruz.
ECNAIS Türkiye etkinliğinin son günü, Derneğimiz tarafından düzenlenen tarihi yarımada gezisi ile tamamlanmış ve AB üyesi ülkelere İstanbul’u tanıtma fırsatı da sağlanmıştır. Etkinliğimize destek veren Galleon Turizm sahibi Sayın Selma- Hakan Hatana’ya da destekleri için teşekkür ediyoruz.
‘Self-evaluation as part of a culture of school improvement’ conference of European Council of Independent Schools (ECNAIS) was held on 16-18 April 2015 at Suadiye Hotel, İstanbul.
Around 100 teaching professionals from 16 member European Union countries, the Netherlands,Ukraine,Hungary,Iceland,Poland,Denmark,Lithuania,Portugal,Spain,England,Switzerland,Czech Republic, Greece, Austria, Bulgaria and Turkey attended the conference. The opening speeches were made by;
• Turkish Private Schools Association Co-Chairman Cem GÜLAN,
• ECNAIS Chairman Simon STEEN
• Istanbul Province Education Director Dr Muammer YILDIZ
In his opening speech Cem GÜLAN spoke of; Due to the centralized management and control of the school programs, plus the centralized examination system, we are experiencing an increasing amount of loss of uniqueness in the education system of our country. Looking at it from the perspective of self-evaluation, which is our theme, this sameness makes the private schools group, that we represent, unhappy because it limits us in many respects. The general evaluation systems limit the creativity of our teachers and students, the possibilities for innovation and on the spot educational opportunities and many other characteristic practices, which are our distinctive features. Some of our member schools show interest in accreditation institutions because they believe it may help them in self-evaluation for the purpose of their own institutional improvement. The interest shown to the Council of International Schools (CIS) workshop held at our headquarters in January, and the International Baccalaureate (IB) accreditation workshop held in March is an indication of this reality. The illuminating speeches on the theme of the conference by representatives from different countries of Europe present here and the thought provoking and creative idea exchange sessions following each one of these speeches will be very valuable. We will all have the opportunity to be enriched by the shared experience and knowledge accumulation of delegates coming from different systems. These programs also create the opportunity to visit and make first hand observations at different private schools.”
ECNAIS Chairman, Simon STEEN, also spoke of the importance of the development of schools; “It’s important to examine the answers to questions like ‘What is our goal?’, ‘How will we achieve our goals?’ ‘What will we do then?’ to enhance development. It’s important for educational institutions to assess themselves keeping this in mind. Auditing practices are increasing internationally. Schools are becoming more and more accountable to parents and the society. Schools are leaning towards more self-assessment to ensure this transparency. Schools must compose their own standards to achieve their goals and enhance their vision. Every institution should, in coordination with their stakeholders, conduct research for self-assessment purposes. In other words, students, parents and teachers should all be a part of this process and importance must be given on all the feedback.
Istanbul Province Education Director Dr Muammer Yıldız expressed the great difference in quality of education between schools in Turkey and that they are making a lot of effort to create an educational model based on equality, where each student receives the same level of education. He added that, “They view the international education reports as very important. It’s of great importance to talk about education and its problems and the countries’ accumulation of knowledge and experience in this area. It’s very valuable to have such organisations in Turkey. I’d like to share some data related to Istanbul. In Istanbul pre-school classes aren’t compulsory, but there are 2,800,000 students getting k-12 education (from pre-school till final year of high school) in 6,000 schools. The heroes of education are the 128,000 teachers we have. You may start to pity me after hearing these numbers. Our job is really difficult, however, the international programmes applied in various levels in in private and state schools are helpful. We are aware that the difference in the quality of schools in Istanbul is a big problem and that the difference between good schools and not so good schools is vast. We also know that as the government, it’s our job to create equal educational opportunities for all the children. Whilst we fight with this basic problem of inequality and try not to separate them as public, private and civil society we are also in a strong struggle to have good educational results with the help of the selective A level schools. Programs with international content also support this. Internal evaluation and assessment of our schools are very important for quality educational output. External evaluations, for example; international evaluations like PİSA, TIMMS also give us feedback related to our educational output. As a result, I know approximately where we stand and we are struggling to make it better. On one hand, there is also a worry that the international evaluations may lead to uniformity of output?’ That’s the reason why institutions and educational experts like you have to be brave in trying new approaches and bring them to our attention. This meeting will give an opportunity to do this. I hope when you visit the schools in Istanbul, you will say ‘This is good, too.’ You will certainly see the negative points as well. It’s important that you detect these negative points, but it’s necessary that we are made aware of them. I will be expecting your notes and results of your reports.”
The speaker on behalf of our country Prof. Dr. Üstün ERGÜDER gave a presentation about ‘The Importance of Autonomy in Schools’ and presented plenty of statistical comparative data regarding the educational outcomes and trends in the world and Turkey. He warned against over centralization and trends in practices that lose sight of balance, such as STEM (Science, Technology, Mathematics Education) methodology. He emphasized the importance of Social Sciences, Language and Literature education and keeping the balance. Professor Ergüder explained the importance and the role that self-assessment plays in school culture by giving examples from its application at the Bosphorous University when he was the rector there.
The list of private schools below have been visited by private school association representatives of 16 European member countries as part of the conference prepared by ECNAIS.
We would like to thank Prof. Dr. Üstün ERGÜDER and member schools for their support and contributions to this conference.
Schools visited by ECNAIS Members;
Atacan Private Educational Institution
Doğan Private Educational Institution
Eyüboğlu Private Educational Institution
FMV Erenköy Işık Private Educational Institution
Irmak Private Educational Institution
İELEV 125.Yıl Private Primary and Secondary School
İstek Private Semiha Şakir High School
St. Joseph High School
Surp Haç Armenian High School
Co-Chairman of the Executive Board Yusuf TAVUKÇUOĞLU and our Academic Consultant Dr. Jale ONUR attended the general assembly on the last day of the conference. In his speech, Yusuf TAVUKÇUOĞLU said: “As the Turkish Private Schools Association, we worked as a team to host our guests from 16 countries well during these three days. I hope we managed to show our hospitality and make you feel comfortable. We may have had some failures beyond our control, for which I apologize on behalf of our team. We all want to live in a world where love, respect and tolerance reign. To create such a world, the first thing to do is to start by self-evaluation. We said ‘Welcome’ to you, our precious friends on 16th April, and now we say ‘Good-bye, and wish you all the best’. We hope to see you at the next conference, in another country, but with the same feelings and thoughts. On behalf of all my friends I wish you health, peace and happiness. Finally, I would like to thank our Academic Consultant Dr. Jale ONUR for hosting the members of ECNAIS during these three days.
We would also like to thank to the General Manager Bülent TURAN for hosting ECNAIS member countries in Caddebostan Culture Center on the second day of the conference on behalf of Kadikoy Municipality. We are also expressing our gratitude to Yesim ALTINAY for her the music and dance show by the 150 students of the Kadıköy Municipality Children Arts Center.
The ECNAIS Conference is held in different countries every year. On the last night, there is always a gala dinner, where the songs of the participating countries are sung. A boat tour was organised for this purpose and our guests admired the magnificent view of the Bosphorus during the gala dinner. We thank Mr Edwards ARIS for accompanying our guests with his accordion while they sang their countries’ songs.
On the last day of the organisation, our guests had the chance to see the amazing views of Istanbul. We would like to thank to the owner of Galleon Tourism Mr. and Mrs. Hatana for their support.