
DiaLingua – Yabancı Dil Eğitiminde Daha İyi Yöntemler İçin Diyalog
Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) ve Avrupalı ortağımız Avrupa Özel Okullar Ulusal Dernekleri Konseyi/European Council of National Associations of Independent Schools (ECNAIS) iş birliğiyle yürütülen, Avrupa Birliği tarafından Beşinci Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programı kapsamında desteklenen projemiz “DiaLingua – Yabancı Dil Eğitiminde Daha İyi Yöntemler İçin Diyalog” kapsamında Yabancı Dil Eğitimi’nin geliştirilmesine yönelik olarak birçok aktivite gerçekleştirildi ve projemizin son aşamasına gelindi. Uygulama süresi 15 ay olan projemiz, Covid19 önlemleri kapsamında 18 aya uzatıldı.
DiaLingua, Türkiye Özel Okullar Derneği’nin ilk uzun soluklu AB tarafından desteklenen eğitim alanına katkı sağlayan bir Sivil Toplum Diyaloğu projesi olarak üyelerimizin de desteği ve birliğiyle Yabancı Dil Eğitiminin geliştirilmesine değerli katkılarda bulundu. Proje çıktılarının yaygınlaştırılmasıyla Türkiye’de dil eğitiminin geliştirilmesine yönelik pozitif etkisinin kalıcı olmasını amaçlamaktadır.
DiaLingua projesi, uygulama yolculuğuna; Türk okullarının yabancı dil eğitimindeki kapasitelerini çift yönlü değişim programlarıyla artırmak, AB mevzuatının eğitim alanında TÖZOK ve ECNAIS arasında uzun vadeli işbirliği kurmak, Türkiye ile AB toplumları arasındaki diyalog için, yabancı dilin önemi hakkında öncelikle aileleri bilinçlendirmek ve Erasmus+ programları ile eğitime dayalı proje hibeleri başta olmak üzere, gelecekteki projeler için TÖZOK ile ECNAIS arasındaki diyaloğu derinleştirmek ve sürdürmek gibi başlıca hedeflerle başlamış ve bu hedeflere ulaşmak aktivite çalışmalarını sürdürmektedir. Erken ve Genç Yaşlardaki Yabancı Dil Öğretiminde Daha İyi Yöntemler İçin Diyalog Projesi DiaLingua, hem dil eğitimindeki yeni yaklaşımların AB üyesi eğitmenler arasında paylaşılmasını hem de bu paylaşım ile yayılacak yeni metotların öğrenciler üzerinde pozitif etkiler bırakmasını hedeflemektedir. Bu bağlamda İyi Uygulama Kılavuzu, Karşılaştırma Raporu ve Sürdürülebilir Stratejik Planı’nın hazırlanmış ve DiaLingua’nın üzerinde çalıştığı online platformda, TÖZOK web sitesinde, karar alıcılarla, yöneticilerle ve öğretmenlerle bahsedilen çıktıları paylaşmak için çalışmalara büyük bir heyecan ile devam etmektedir.
DiaLingua’nın aktivite hafızasına hızlı bakış;
- 2019 yılının Nisan ayında TED Rönesans Koleji’nde düzenlenen bir açılış toplantısıyla faaliyetlerine start veren DiaLingua, yabancı dil eğitiminde gördüğü geliştirilmesi gereken konuları tanımlamış, projenin hedefleri, etkinleri ve elde edilmek istenen sonuçlar hakkında bilgiyi 591 katılımcıya aktarmıştır.
- Belirlenen bu hedeflere ulaşmak için planlanan aktiviteler arasında Türkiye ve AB ülkelerinde toplam 5 İnceleme Ziyareti ve Çalışma Atölyeleri düzenlenmiştir;
Türkiye'den Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’a 2019 Haziran, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye 2019 Ağustos ve Portekiz’in Lizbon şehrine 2019 Kasım ayında toplam 18 kişinin katılımıyla 3 İnceleme Ziyareti gerçekleştirilmiştir. Bu ziyaretler sırasında saha gezisi olarak 15 okulda inceleme ziyaretleri yapılmış, Türkiye ve AB ülkelerinden toplam 50 kişinin katılımıyla 3 Çalışma Atölyesi düzenlenmiştir.
AB’den Türkiye'de İstanbul’a 2019 Eylül ve Adana’ya 2019 Kasım ayında toplam 11 kişinin katıldığı 2 İnceleme Ziyareti düzenlenmiştir. Bu kapsamda saha gezisi olarak 10 okulda inceleme ziyaretleri yapılmış ve bu ziyaretlerin hemen sonrasında Türkiye ve AB ülkelerinden 47 Kişinin katılımıyla 2 Çalışma Atölyesi gerçekleştirilmiştir.
AB ve Türkiye’den eğitim profesyonelleri ve dil öğretmenlerinin katılımlarıyla toplamda 5 İnceleme Ziyareti ve Çalışma Atölyelerinin uluslararası atmosferinde dil öğretiminin yöntemleri üzerine bilgi ve deneyim aktarımı yapılmış, öneriler paylaşılmış, katılımcı öğretmen raporları hazırlanmıştır.
- 2020 Ocak ayında düzenlenen İstanbul Final Çalıştayı’nda değerli öğretmenlerin ve eğitim profesyonellerinin katılımıyla yabancı dil eğitimi için daha iyi metotlar üzerinde çalışmalar yapılmış ve 5 İnceleme Gezisi ve Çalışma Atölyelerinden elde edilen yabancı dil eğitimine dair benzerlikler ve farklılıklar tartışılmıştır.
- 2020 Ocak ayında Antalya, 19. Geleneksel Eğitim Sempozyumu’nun ayrı bir programı olarak karar yapıcılarla, proje aktivite ve çıktılarını paylaşmak adına ‘Yabancı Dil Eğitiminin Önemi Zirvesi’ düzenlenmiştir. Etkinlik boyunca katılımcılarla projenin amacı, hedefleri, kapsamı, etkinlikleri ve çıktıları hakkında merak edilenler üzerine bilgi verilmiştir. Antalya gerçekleştirilen programın açılış konuşmacılarından birisi Milli Eğitim Bakanı Sayın Dr. Ziya Selçuk olmuştur. Zirve boyunca T.C. Dış İşleri Bakanlığı temsilcileri, AB Başkanlığı temsilcileri, Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri ve uzmanları programda konuk edilmiş ve katılımcılara yabancı dil eğitiminde metotlar, DiaLingua Projesinin elde ettiği sonuçlar ve AB destekli projelerle ilgili bilgi aktarımı yapmışlardır. Zirvenin ikinci oturum açılışını Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Sayın Bülent Özcan yapmış ve AB destekli projelerin Türkiye-AB uyum sürecindeki önemini belirtmiştir. Türk Alman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mona Aykul’un moderatörlüğünü yürüttüğü Zirve’de özellikle sınıf içinde uygulanan metotların inovatif ve daha çok öğrenci merkezli olmasının önerildiğine dikkat çekilmiş ve dil eğitimi yöntemlerin geliştirilmesi amacıyla DiaLingua Projesi kapsamında İyi Uygulama Kılavuzu’nun Türkiye’de yabancı dil eğitimine sağlayacağı katkının çok değerli olduğunu ifade edilmiştir.
- Proje kapsamında etkinliklere katılan öğretmen raporları, proje ekibi gözlemleri ve çalışmalarıyla İyi Uygulama Kılavuzu, Karşılaştırma Raporu ve Sürdürülebilir Stratejik Planı’nın yazımı tamamlanmıştır. Özel ve devlet okullarının tamamına bu değerli kaynakların ulaştırılması için yaygınlaştırma çalışmalarına devam edilmektedir.