
Türkiye Özel Okullar Derneği ve ECNAIS iş birliğiyle yürütülen, Avrupa Birliği tarafından Beşinci Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programı kapsamında desteklenen projemiz “DiaLingua – Yabancı Dil Eğitiminde Daha İyi Yöntemler İçin Diyalog” 19. Eğitim Sempozyumu’nda ‘Yabancı Dil Eğitiminin Önemi Zirvesi’ ile yerini aldı. Zirvede, Avrupa Birliği destekli projemizin faaliyetleri hakkında detaylı bilgi verildi ve proje çıktıları sempozyum katılımcılarıyla paylaşıldı.
Bu yılki sempozyumun teması Eğitimde Yeni Akımlar ile projemizin birebir örtüşen nihai hedeflerinden biri olan ‘dil eğitiminde kaliteyi artırmak’ amacıyla DiaLingua tarafından önerilen yöntemler, bu yöntemlerin dil eğitiminde neden daha iyi sonuçlar getireceği ve Türkiye-AB ilişkileri üzerinde yaratacağı olumlu etkiler anlatıldı. Yabancı dil eğitimine Türkiye Özel Okullar Derneği’nin DiaLingua projesiyle Türk Eğitim Sistemine yabancı dil eğitimi alanında yeni bir soluk getirilmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunması hedefleniyor. Sempozyumun ilk gününde yer alan protokol konuşmalarında da TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, Dış İşleri Bakanlığı temsilcisi Bülent Özcan ve AB Türkiye Delegasyonu temsilcisi Angelo Gutierrez Hidalgo’nun, DiaLingua projesi uygulama ve çıktılarına yaptığı atıflar aracılığıyla yabancı dil eğitiminin kalitesinin artırılmasının, Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasında yer alan toplumlarla daha kolay ve etkili iletişim kurması açısından önemine vurgu yapıldı.
DiaLingua Projesi tarafından sempozyumun ikinci gününde düzenlenen Yabancı Dil Eğitimi Zirvesi’nde, proje ekibinin şimdiye kadar elde ettiği deneyimler, çıktılar ve çalışmalar gün boyunca sempozyum katılımcılarıyla paylaşıldı. Türk Alman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mona Aykul’un moderatörlüğünü yürüttüğü Zirve’de proje kapsamında Çek Cumhuriyeti, Finlandiya ve Portekiz’e gerçekleştirilen Avrupa Çalışma Ziyaretlerinde elde edilen çıktılardan bahsedildi. Projemize katılan Avrupalı ve Türkiyeli dil öğretmelerinin gözlemlediği Türk ve AB Eğitim sistemlerinin benzerlikleri ve farklılıkları aktarıldı. Türkiye’de İstanbul ve Adana’da bulunan Özel Okullar üyesi okullara ve devlet okullarına gerçekleştirilen çalışma ziyaretlerinden elde edilen çıktılar da Zirvenin ilk oturumunda paylaşıldı. Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştirilen Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, bu projenin ECNAIS ve TÖZOK arasındaki işbirliğini kuvvetlendirdiğini ve eğitim alanında ilerleme amacıyla Avrupalı paydaşlarla yeni işbirliklerin kurulduğunu ifade etti. DiaLingua’nın Avrupa ayağında uygulandığı ülkeleri temsilen Çek Cumhuriyeti ve Finlandiya’dan katılan, projenin Avrupa’daki ortağı ECNAIS delegasyonunu üyeleri de konuşmalarıyla zirvede yerini aldı. Günümüzde yabancı dil bilmenin AB-Türkiye ilişkileri üzerindeki önemli etkisinden bahsettiler ve yabancı dil eğitiminin önemine vurgu yaptılar.
Yabancı Dil Eğitiminin Önemi Zirvesinde, Mona Aykul özellikle sınıf içinde uygulanan metotların inovatif ve daha çok öğrenci merkezli olmasının önerildiğine dikkat çekti ve dil eğitimi yöntemlerin geliştirilmesi amacıyla DiaLingua Projesi kapsamında İyi Uygulama Kılavuzu’nun Türkiye’de yabancı dil eğitimine sağlayacağı katkının çok değerli olduğunu ifade etti. Bununla birlikte çalışma ziyaretine katılan Avrupalı ve Türk öğretmenlerin temelini attığı öğretmen iletişim ağının DiaLingua projesi kapsamında hazırlanacak olan web platformu ile tüm öğretmenlerin erişimine açılmasının, öğretmenlerin deneyimlerini uluslararası düzeyde kolayca paylaşması için önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Zirvenin ikinci oturumda T.C. Dış İşleri Bakanlığı, AB Başkanlığı değerli temsilcileri ve uzmanları katılımcılara AB destekli projelerle ilgili bilgi aktardılar. İkinci oturumun açılışını yapan Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür V. Bülent Özcan, AB destekli projelerin Türkiye-AB uyum sürecindeki önemine vurgu yaptı ve projelerden örneklerle TR-AB ilişkileri üzerinde oynadığı temel rolün önemini anlattı. AB Uzmanı Sinem İçöz Bölükbaşı, DiaLingua gibi uygulaması süren benzer projeler hakkında detaylı bilgi verdi. Ulusal Ajans’tan Uzman Gül Özcan ise Türkiye’de uygulanan AB destekli Erasmus+ Hareketlilik ve Stratejik Ortaklık projelerin kapsamından ve proje başvuru süreçlerinden bahsetti.
Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğü, Proje Uygulama Daire Başkanı A. Hakan Atik de Yabancı Dil Eğitiminin Önemi Zirvesi katılımcıları arasındaydı.
Ayrıca, DiaLingua Projesi ve AB Başkanlığı – Sivil Toplum Diyaloğu Programı için kurulan stantta sempozyum boyunca fuaye alanında ilgilerle birebir bilgi ve deneyim paylaşımı yapıldı.