Your Cart

DERNEĞİMİZİN PANDEMİ SÜRECİNDEKİ ÇALIŞMALARI

DERNEĞİMİZİN PANDEMİ SÜRECİNDEKİ ÇALIŞMALARI
04-11-2020
DERNEĞİMİZİN PANDEMİ SÜRECİNDEKİ ÇALIŞMALARI
04-11-2020

DERNEĞİMİZİN PANDEMİ SÜRECİNDEKİ ÇALIŞMALARI

 

Tüm dünyada etkisini gösteren Corona virüs salgını nedeniyle Bakanlığımızca alınan tedbirler kapsamında, 16 Mart 2020 tarihinden itibaren eğitime ara verilmesiyle başlayan süreçte özel okullarımız; kurucularından yöneticilerine, öğretmenlerinden çalışanlarına kadar bu dönemin kayıpsız atlatılması için uzaktan eğitimle okulu adeta eve taşımış, yeterli sayıda online ders yaparak, videolar çekerek ve rehberlik desteği vererek öğrencilerimizin eğitimlerinin kesintisiz olarak devam etmesini sağlamışlardır. Tüm kurumlarımıza özverili çalışmaları nedeniyle teşekkür ediyoruz.

 

Derneğimiz bu süreçte başta bağımsız anaokullarımız olmak üzere ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan sektörümüzün sorunlarına çözüm bulmak amacıyla 24 Mart 2020 tarihinde Bakanlığımızı ziyaretle başlayan görüşmelerini, online toplantılarla devam ettirmiş ve 3 aylık pandemi sürecinde sektörümüzü rahatlatıcı tedbirlerin alınmasına destek sağlamıştır.   

 

Covid-19 tedbirleri kapsamında planlı ara tatilin Bakanlığımızca öne alınmasıyla başlayan süreçte uzaktan öğretim yoluyla öğrencilerin eksiklerinin giderilmesi için çeşitli uzaktan öğretim araçlarına sahip olan özel okullarımızın bu işi layıkıyla yerine getirebilecek bilgi ve deneyime sahip olmasının yanında, Derneğimiz yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve resmi okullara ücretsiz hizmet veren EBA’nın özel okulların kullanımına da açılması için ciddi çalışmalar yürütmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan EBA, öğrencilere kaliteli ve eşit imkan sunması açısından tarafımızca da okullarımıza tavsiye edilmiştir. EBA ve EBA TV ‘deki yayınlarla öğrencilerimize ilk günden bu yana uzaktan öğretim desteği veren Bakanlığımıza bu çalışmaları için teşekkür ediyoruz.

 

Pandemi sürecinin başlamasıyla, 24 Mart tarihinde Sayın Bakanımız, diğer özel öğretim kurumlarını temsil eden dernek başkanlarıyla birlikte, Ankara’da ziyaret edilmiştir.  Türkiye’de yaklaşık 250 bin çalışanı, 1.350.000 öğrencisi bulunan kurumlarımızı mağdur etmeyecek çözüm yollarını belirlemek amacıyla yapılan görüşmede “Bu dönemde verilen eğitimlerde telafisi gereken bir kısım kalırsa” okullar açıldıktan sonra yüz yüze eğitimle tamamlanabileceğine ilişkin önerimiz Sayın Bakanımızca olumlu karşılanmıştır.

 

Bu ziyaretten sonra diğer özel öğretim kurumlarını temsil eden dernek başkanlarıyla birlikte, Ankara’da basın açıklaması yapılmış ve 25 Mart 2020 tarihinde Hürriyet gazetesine bu dönemde eksik kalan eğitim kazanımları olursa okullar açıldıktan sonra yüz yüze eğitimle tamamlanacağına ilişkin kamuoyunu bilgilendirme ilanı verilmiştir.  

 

18 Nisan, 30 Nisan ve 8 Mayıs 2020 tarihlerinde Dernek yönetim kurulumuz, diğer 4 dernek başkanıyla birlikte MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Sayın Dr. Muammer Yıldız’ın katılımıyla online toplantılar yapılmış olup, bu toplantılarda sektörümüzün sorunları Sayın Genel Müdürümüze arz edilmiştir. 

 

Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gelirler İdaresi Başkanlığı ve SGK Genel Müdürlüğü ile pandemi döneminde yapılan yüz yüze görüşmelerde kurumlarımızın “Krizden öncelikle etkilenen sektörlere verilecek destek” kapsamına alınması talebi her fırsatta dile getirilmiştir.

 

20 Nisan 2020 tarihinde TOBB Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Derneğimizin başkan yardımcılığını yaptığı TOBB Türkiye Eğitim Meclisi temsilcilerinin katılımıyla Sayın Bakanımız Prof. Dr. Ziya Selçuk ile online bir toplantı gerçekleştirilerek, pandemi sürecinde özel öğretim kurumlarının durumu, mali önlemler ve yaz aylarında yapılacak telafi eğitim programları ele alınmıştır.

 

01 Mayıs ve 04 Haziran 2020 tarihlerinde Yönetim Kurulu Başkanımız F. Nurullah Dal, YİK Başkan vekilimiz Cem Gülan ve diğer öğretim kurumlarını temsil eden dernek başkanlarının katılımıyla MEB Bakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mahmut Özer ile toplantı yapılarak yine pandemi sürecinde özel okullarımızın sıkıntıları arz edilmiştir.

 

5 Mayıs 2020 tarihinde Derneğimizin Ortaokul Komisyonu ile 9 Mayıs 2020 tarihinde ise Lise ve Kayıt-Mevzuat Komisyonu üyelerimizle bilgilendirme toplantıları yapılarak, pandemi sürecinde derneğimizin çalışmaları hakkında komisyon üyelerimize yönetim kurulumuzca paylaşım yapılmış, görüş-alışverişinde bulunulmuştur.

 

Derneğimiz ve özel öğretim kurumlarını temsil eden 4 dernek başkanı, Bakanlığımızla yapılan görüşmeler sonucunda, mevcut ekonomik koşullardan en çok etkilenen kurumlarımızın ayakta kalabilmesi ve öğretmenlerimizin desteklenmesi için ödemelerinde hassas davranan tüm velilerimize, pandemi sürecinde verilemeyen yemek ve servis hizmetleri için ödedikleri servis ve yemek ücretlerinin yeni öğretim yılına başlamadan, muhtemelen telafi eğitimi sonrası, okullarımızın velileriyle yaptıkları sözleşme çerçevesinde iadesi veya yeni öğretim yılı için mahsuplaşma yapmaları yönündeki tavsiye kararımız 13 Mayıs 2020 tarihinde Bakanlığımıza iletilmiş ve basın duyurusu ile velilerimizle paylaşılmıştır. 

 

Dernek Yönetim Kurulumuzca 18 Mayıs 2020 tarihinde 14 ilden (İstanbul, Antalya, Ankara, Adana, Ş. Urfa, İzmir, Bursa, Muğla, Rize, Trabzon, Tekirdağ, Sakarya, Samsun, Uşak) 80 özel okul kurucu ve yöneticilerinin katılımıyla online kurucular toplantısı da gerçekleştirilmiş, toplantıda pandemi sürecinde Derneğimizin çalışmaları, özel okulların mevcut durumu ve okulların açılmasıyla birlikte yapılacak sağlık-güvenlik çalışmaları ele alınmıştır. YİK Başkan vekili Cem Gülan’ın moderatörlüğünde başlayan toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanımız F. Nurullah Dal tarafından corona virüs nedeniyle okulların tatil edildiği 16 Mart 2020 tarihinden bu yana Derneğimizin yaptığı çalışmalar hakkında üyelerimize bilgi verilmiş ve toplantıya katılan okullarımızın soruları cevaplandırılmıştır.

 

22 Mayıs 2020 tarihinde MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Dr. Muammer Yıldız ve MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sadri Şensoy ile Derneğimiz yönetim kurulu ve Ortaokul Komisyonu ile Kayıt-Mevzuat Komisyonu üyelerimizin bir araya geldiği LGS sınavına ilişkin online toplantı yapılarak, pandemi sürecinde sınavların nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin tedbirler görüşülmüştür.  

 

Tüm bu görüşmelerde Sayın Genel Müdürümüzün, Sayın Bakan Yardımcımızın ve Sayın Bakanımızın sektörümüze yönelik olumlu yaklaşımları için teşekkür ediyoruz. Bu toplantılarda ele alınan hususlar sonucunda sektörümüzü rahatlatıcı aşağıdaki tedbirlerin alınması sağlanmıştır:    

 

  • Okullarımızın pandemi sürecinde yaptıkları uzaktan öğretim çalışmaları ile yüz yüze eğitimin gereklerinin karşılandığı, eksik kalan kazanımlar olursa telafi eğitimi ile tamamlanması önerimiz Bakanlığımızca kabul edilmiştir.
  • 15 Ağustos 2020 tarihinden itibaren yapılacak yüz yüze telafi eğitimleriyle eğitim-öğretimin tamamlanmış sayılacağı, uzaktan öğretim ve yüz yüze telafi eğitimi ile eğitim-öğretimini tamamlamış kurumlarımızdan, velilerin ücret iadesi hakkı olmayacağı konusunda olumlu yorumladığımız, Genel Müdürlüğümüzün ilgili genelgesi okullarımıza ulaşmıştır.  
  • Dünyada ancak bir iki örneği bulunan uzaktan öğretim yönteminin okullarımızca hakkıyla yerine getirildiği, bu uzaktan öğretim metodunun, önümüzdeki dönemde örgün eğitimin bir parçası haline getirilmesi Bakanlığımızca planlanmaktadır.  
  • Pandemi sürecinde verilemeyen yemek ve servis hizmeti ücreti iadeleri ve mahsuplaşmaların, okullarımız ve velileri arasında bulunan sözleşme çerçevesinde değerlendirilmesine ilişkin 4 STK temsilcisi ile aldığımız ortak karar okullarımıza ulaştırılmıştır.
  • 19 Şubat’ta yapılan yönetmelik değişikliği ile yabancı öğretmen atamalarında YÖK’ten denklik alınmasına ilişkin 29.maddenin bu pandemi sürecinde bir yıllığına uygulanmaması konusunda Bakanlık oluru alınarak okullarımıza kolaylık sağlanmıştır.
  • Okullarımızın yeni kayıt süreçlerine destek olmak amacıyla yönetmeliğin 57.maddesinde yer alan burslu öğrenci okutma oranının, okullarımızca parçalı olarak ( % 25, % 50, % 75 şeklinde) kullanılabilmesi talebimiz Bakanlığımıza iletilmiştir.  Bu konu Kanun değişikliği paketi içinde değerlendirilecektir.
  • Kurumlarımızın krizden öncelikle etkilenen sektörlere verilecek destek kapsamına alınması birçok kez Derneğimizce Bakanlıklar nezdinde dile getirilmiştir.  Bakanlığımız da bu konudaki taleplerimizi, ÇSGB ve Maliye Bakanlığı’na iletmiştir.
  • Bağımsız özel anaokullarımıza, öncelikli olarak destek verilmesi, KOSGEB kapsamına alınması ve düşük faizli kredi desteği verilmesi ile sektörün rahatlatılması için KDV’nin % 1’e indirilmesi talebimiz Bakanlığımıza iletilmiştir.  
  • Bakanlığımızca verilen eğitim-öğretim desteği 3.taksitinin ödeneceği bu toplantılarda dile getirilmiş ve ilgili ödeme Haziran ayında Bakanlığımızca okullarımıza yapılmıştır.  
  • Coronavirüs salgını yüzünden uzaktan öğretimin başlaması nedeniyle birinci dönemin notlarıyla sınıf geçmeyi düzenleyen yönetmelik değişikliği 8 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
  • Kontrollü sosyal hayat kurallarına uyularak il pandemi kurulu görüşleri de dikkate alınarak, Coronavirüs (Covid-19) salgınından korunmak için alınan tedbirlere uyulmak şartıyla 5580 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan özel okul öncesi eğitim kurumlarının kurucuları ve öğrenci velilerinin istemeleri halinde eğitime ve yaz okulu adı altında yapılan sosyal ve kültürel etkinliklere 01 Haziran 2020 tarihinden itibaren başlayabileceklerine ilişkin Bakanlık genelgesi yayınlanmıştır.
  • Yüz yüze telafi eğitimi kapsamında, isteyen özel okulların bu eğitimi 15 Ağustos 2020 tarihinden itibaren en az 3 hafta süreyle yapılabileceğine ilişkin genelge Bakanlığımızca okullarımıza iletilmiştir.
  • Yönetmeliklerde süre şartı getirilen iş ve işlemlerde (eğitim personelinin çalışma izin süreleri, eğitim ücretleri ve yemek-servis ücretlerinin ilanı) uyulması gereken süreler Bakanlığımızca 01 Ağustos 2020 tarihine kadar ertelenmiştir.

Ayrıca, Yönetim Kurulumuzca alınan karar gereği Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan Milli Dayanışma Kampanyası’na Derneğimizin 70.yılı nedeniyle 70 bin TL ile katkı da sağlanmıştır.


Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır.