10-11-2020
19 KASIM 2019 TARİHİNDE ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINDA İTO EĞİTİM MECLİSİ İNSAN KAYNAKLARI SEMİNERİ
ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINDA İTO EĞİTİM MECLİSİ İNSAN KAYNAKLARI SEMİNERİ
Özel öğretim kurumlarının insan kaynaklarındaki sorunları ve çözüm önerileri, Yönetim Kurulu Başkanımız F. Nurullah DAL’ın başkanlığını yaptığı İTO Eğitim Meslek Komitesi tarafından 19 Kasım 2019 tarihinde İTO Merkez Binasında düzenlenen “Özel Öğretim Kurumlarında İnsan Kaynaklarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu seminer ile tartışıldı.
İki oturum halinde düzenlenen seminerde; MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Eğitim Politikaları Daire Başkanı Vedat Kuşgözoğlu, SMMM Lütfi Gülbenk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, İstanbul Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanı Adem Mortaş ile Sosyal Güvenlik Kurumu, Hizmet Sunumu Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Sabri Demirci konuşmacı oldular.
Açılışını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün’ün yaptığı seminerde İTO Eğitim Meslek Komitesi Başkanı F. Nurullah Dal; Özel Öğretim Kurumları’nın yapıları gereği hem Milli Eğitim Bakanlığı’na hem de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olduklarını belirtti.
SMMM Lütfi Gülbenk “Özel öğretim kurumlarında personel çalıştırırken 4-5 kanuna ve yönetmeliğe birden bakmak gerekiyor. Özel öğretim kurumları, sosyal güvenlik bakımından 5510 sayılı kanuna tabi. Bu kanuna göre bildirimlerin yapılması gerekiyor ama özlük hakları bakımından 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olduğu, cezalandırma söz konusu olduğunda 657 sayılı kanuna bakmak gerektiği de bir gerçek. Eğer bu kanunlarda hüküm bulunmuyorsa, resmi okulların uyguladığı mevzuata bakmamız gerekiyor. Ayrıca iş sözleşmelerinde İş Kanunu yanında yine Borçlar Kanunu’na bakmamız gerekiyor. Özlük hakları İş Kanunu’nda ücret, maaş değil, sadece ek ders, fazla çalışma, hafta tatili ücretleri ve sosyal yardım ödemelerini de kapsıyor. Biz ücretlendirilirken hepsini hesaplamak zorundayız. İzin hakları, tazminat hakları, çalışma şartları, çalışma süreleri de özlük hakları kanununa giriyor. Ayrıca eğitim personeli ile en az bir yıllık sözleşme zorunluluğu var. Kanun, idari personelle ilgili ise “belirsiz süreli sözleşme yapılmalı” diyor. Mazeret nedeniyle yıl içinde ayrılan personelin yerine alınacak personelle bir yıldan az sözleşme yapılabiliyor. Devreden kurumlarda devredenler sözleşmeleri sonlandırılıyor. Yeni gelen yönetimin ücret konusunda personel ile yapılan sözleşmeye dikkat etmesi lazım.”
SEMİNERDE AŞAĞIDAKİ KONULARDA BİLGİLENDİRME YAPILDI:
• Ek ders saat ücretlerinin hesaplanması hakkında MEB açıklaması
• Aile, çocuk, doğum, ölüm, ek ders, eğitim tazminatı tutarları
• Ek ders ücretlerinde SGK ve vergi kesintisi uygulaması
• Eğitim personeli dışındaki diğer personellerin sözleşme süresi
• Uygulanacak sosyal yardım tutarları
• Özel okul öğretmenlerinin yıllık izin süresi
• Deneme süreli iş sözleşmesi